HANKE ON PÄÄTTYNYT

BikeMenu2 – Lounaisesta Suomesta houkutteleva pyörämatkakohde

BikeMenu2 -hankkeessa kehitetään pyöräilyyn ja paikallisuuteen, erityisesti lähiruokaan, perustuvaa matkailua. Hankkeen päätavoitteena on luoda lounaisesta Suomesta kansainvälisesti houkutteleva ja vastuullinen pyörämatka- ja aktiivilomakohde. Alue käsittää Turku–Pori–Hanko-kolmion ja siihen liittyvät saaristot.

Omin voimin liikkuminen ja paikallisuuteen tutustuminen ovat matkailun vahvoja trendejä korona-ajan jälkeen. Nykypyörämatkailija käyttää lomallaan enemmän rahaa kuin muut, mutta myös vaatii hyvää ja laadukasta palvelua. Tämä tarjoaa mahdollisuuksia majoitus- ja ruokailupalvelujen ohella opastukseen, pyöränvuokraukseen ja -huoltoon ja matkatavaroiden kuljetukseen liittyvälle yrittäjyydelle.

Pyörämatkailun kehittäminen vaatiikin tiivistä ja laajaa yhteistyötä sekä paikallisten ja seudullisten yritysten että matkailuorganisaatioiden välillä. Reittejä yhdistelemällä ja palveluja monipuolistamalla lounaisella Suomella on hyvät edellytykset nousta kansainvälisesti merkittäväksi pyörämatkakohteeksi. Alue tarjoaa sekä vankkaa perinnettä ja historian havinaa että vaihtelevia maisemia: merta, saaristoa, peltoaukeita ja erämaisia metsiä puhumattakaan viehättävistä pikkukylistä ja -kaupungeista.

Vetovoimaa teemareiteistä
BikeMenu-hankkeessa yhdistetään reittejä suuremmiksi kokonaisuuksiksi, ja lisäksi niitä kootaan eri teemojen mukaan, kuten keskiaikaiset kirkot, ruukit, saaristolaiskylät tai historialliset tiet ja pyhiinvaellukset. Niihin voi yhdistää muutakin tekemistä, vaikkapa patikointia, melontaa tai ratsastusta.

Lounaisesta Suomesta löytyy suosittuja pyöräilyreittejä, kuten Saariston rengastiet, Rannikkoreitti, Tammireitit, Velhoveden kierros ja Harjureitti. Vähemmän tunnettuja, mutta pyörämatkailuun hyvin soveltuvia reittejä löytyy myös runsaasti.

Suomessa vielä vähän tunnetuista, mutta Euroopassa suosituista EuroVelo-pyörämatkareiteistä lounaista Suomea kiertää EuroVelo 10, Itämeren ympärysreitti. Tämä 9000-kilometrinen reitti tulee Suomeen Haaparannasta Tornioon ja sieltä Oulun ja Vaasan kautta Turkuun, josta se jatkuu Salon ja Raaseporin kautta Helsinkiin ja sieltä Venäjän rajalle Vaalimaalle. EuroVelo 10 -reittiä ollaan merkitsemässä Turusta Helsinkiin ja Vaasaan. Opasteita on jo asennettu esimerkiksi Turusta Kaarinaan ja Naantaliin.

Hankkeessa kehitetään myös paikallisia reittejä, joiden toivotaan lisäävän matkailijoiden hakeutumista nykyisten reittien ulkopuolellekin.

BikeMenu2-hanketta hallinnoi Ukipolis Oy. Yhteistyökumppanina lähiruokapalvelujen kehittämisessä toimii Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymä Novida.

Jouko Parviainen, jouko.parviainen@ukipolis.fi,
044 729 1302


Toteutusaika: 1.4.2022 - 31.12.2023

Rahoitus: Leader-ryhmät Ravakka, Varsin Hyvä, I Samma Båt, Ykkösakseli, Joutsenten reitti, Karhuseutu, Pyhäjärviseutu sekä Pomoväst (100%).

Koordinaattori: Ukipolis Oy

Hankepartneri: Novida