Ympäristökestävämpi sianlihantuotanto on tulevaisuutta

12.06.2019

Ympäristökestävämpi sianlihantuotanto on tulevaisuutta

Suomalaiselle sianlihantuotantoketjulle ympäristökestävyys ja sen kehittäminen ovat elinehto. Atria on vahvasti mukana neljässä eri kehityshankkeessa, joissa kaikissa on yhteinen tavoite – koko alan ja alalla käytettävien ratkaisujen kehittäminen niin kansainvälisesti kilpailukykyiseksi kuin kotimaassa tilojen päivittäisessä tekemisessä. Hankkeet antavat vahvan tuloksen, jonka mukaan sianlihantuotantoa on tulevaisuudessa mahdollista kehittää entistäkin ympäristökestävämpään suuntaan.

Kestävä sikatuotanto agrisymbioosien kautta (Agris) -hankkeen tavoitteena oli löytää nykyistä kestävämmät toimintatavat sianlihantuotannolle tulevaisuudessa. Toimintamallin kehittämisessä yhdistettiin energiaomavaraisuus, ravinteiden kierrätys, ympäristövaikutusten minimoiminen sekä maan rakenteen parantaminen mm. viljelykiertoja ja kehittynyttä lannankäsittelyä hyödyntäen.

Hankkeen tulosten perusteella voidaan todeta, että sianlihantuotanto on mahdollista muuttaa nykyistä kestävämmäksi niin energia- ja ravinneomavaraisuuden että ympäristövaikutusten kannalta. Tähän pystytään vaikuttamaan suoraan lisäämällä nurmea viljakiertoon, korvaamalla soijaa nurmesta puristetulla rehumehulla, prosessoimalla lanta ja rehumehun kuivajae biokaasulaitoksessa ja hyödyntämällä biokaasu energianlähteenä tilalla ja/tai liikennepolttoaineena sekä jakeistamalla mädätysjäännös tehokkaammin hyödynnettäviksi ravinnetuotteiksi.

– Optimoimalla eri osa-alueet kokonaisuus huomioiden, voidaan vähentää yhtä aikaa mm. ilmastovaikutuksia ja vesistövalumia ja samalla luoda myös mahdollisuuksia aiempaa parempaan taloudelliseen kannattavuuteen, kertoo projektipäällikkö Teija Paavola Ukipoliksesta.

Käytännönläheinen tutkimus sikatilalla -hankkeen puitteissa jalkauduttiin tavallisille sikatiloille tekemään korkeatasoista tutkimusta käytännönläheisesti. Hankkeen ruokintakokeissa hyödynnettiin kotimaisia valkuaislähteitä kuten härkäpapua ja tärkeimpänä tuloksena on tieto ja osaaminen siitä, ettei sika tarvitse koko elinaikanaan tuontisoijaa. Tuontisoijan ympäristövaikutukset ovat kotimaisia valkuaislähteitä huomattavasti korkeampia ja näin myös valkuaiseen käytettävä pääoma jää Suomeen, minkä vaikutus on noin 6€ lihasikaa kohden.

– Hankkeen puitteissa keräsimme myös dataa koko tuotantoketjusta ja olosuhteista. Datan avulla on tavoitteena ymmärtää nopeammin syyseuraus suhteita ja sitä kautta kehittää koko tuotantoketjun tehokkuutta. Mielenkiintoinen muuttuja on esimerkiksi lämpötila, jolla on nopeasti vaikutusta eri tuotantoparametreihin, mikäli se ei pysy optimialueella, kertoo projektipäällikkö Niina Immonen Atrialta.

Kansainvälisesti kilpailukyinen sianlihantuotantoketju -hankkeessa panostettiin nykyisen tuotantopotentiaalin tehokkaampaan hyödyntämiseen tavoitteena kansainvälinen kilpailukyky. Tämä tehtiin kehittämällä tilojen arjen tekemistä ja käytäntöjä. Se jos mikä on ympäristökestävyyttä. Hankkeen pilottitiloilla porsastuotanto kehittyi 2,22 vieroitettu porsasta vuosiemakkoa kohti, minkä taloudellinen vaikutus on vuositasolla noin 700 000 euroa.

Kannattava ja ympäristöystävällinen sianlihantuotantoketju: Eläinaineksen tehokas hyödyntäminen sikatiloilla hankkeessa selvitettiin sikarotujen tuotanto-ominaisuuksien eroja taloudellista kannattavuutta. Hakkeessa havaittiin, että Danbred-hybridin tiineyden pituus oli kaksi päivää pidempi kuin Topigs Norsvin hybridillä, mikä vaikuttaa tilojen tuotannon suunnitteluun. Pidemmän imetysajan ansiosta Topigs Norsvin hybridin porsaiden imetysaika oli pidempi, vieroituspaino oli korkeampi ja välikasvatusvaiheen kasvu parempi kuin DanBredillä. Lihasikavaiheen tuotostuloksissa ei ollut eroja, mutta Topigs Norsvinin jälkeläisten lihaprosentti oli hiukan parempi.

Lisätiedot:

  • Atria projektipäällikkö Niina Immonen, puh. 040 482 5895, niina.immonen@atria.com

Hankkeiden yhteistyökumppanit:

Agris -hanke toteutettiin yhteistyössä Ukipolis Oy:n, SYKEn ja Luken kanssa, www.agrisymbioosi.fi.

Käytännönläheinen tutkimus sikatilalla -hanke toteutettiin yhteistyössä Luken ja tutkimustilojen https://uusi.atriatuottajat.fi/hankkeet/kaytannonlaheinen-tutkimus-sikatilalla/

Kansainvälisesti kilpailukyinen sianlihantuotantoketju -hanke https://uusi.atriatuottajat.fi/hankkeet/paattyneet/kansainvalisesti-kilpailukykyinen-sianlihantuotantoketju/

Kannattava ja ympäristöystävällinen sianlihantuotantoketju: Eläinaineksen tehokas hyödyntäminen sikatiloilla hanke toteutettiin yhteistyössä Luken ja tutkimustilan kanssa https://www.satafood.net/hankkeet/kannattava-ja-ymparistoystavallinen-sianlihan-tuotantoketju-elainaineksen-tehokas-hyodyntaminen-sikatiloilla/

20.02.2024Paikkoja auki!
30.10.2023Matalan kynnyksen omistajanvaihdospalvelu avattu
27.09.2023Tukihanoja menee kiinni ja pysyy auki
10.05.2023Projektipäällikön paikka on auki
02.12.2022Yritykset ja korkeakouluopiskelijat tapaavat
02.12.2022Työhön-rekrytointimessut tulossa tammikuussa
16.11.2022UKIPOLIKSEN MUUTOT
01.11.2022PIENYRITTÄJÄ: siirry uusiutuvaan energiaan ja säästä hankintakustannuksista
11.10.2022Vakka-Suomen Mobiililuotsi-sovellukselle valtakunnallinen palkinto
31.08.2022Yritys- ja palveluhakemistot päivittyvät
23.08.2022Asiakasmäärä entisellään - enemmän uusia yrityksiä alueelle
07.06.2022EU:n parhaasta hankkeesta kisaavan Mobiililuotsin hyödyt Vakka-Suomen kunnille
23.05.2022Lounaisesta Suomesta houkutteleva pyörämatkakohde
01.04.2022Yrittäjäkysely - oletko perustanut yrityksen Ukipoliksen avulla?
14.02.2022Uusi muuttajille suunnattu Mobiililuotsi-sovellus rikkoo rajoja
11.01.2022Esa tuli takaisin
17.12.2021Uusyrityskeskuksesta hyvää joulua!
17.12.2021Mobiililuotsin julkaisuwebinaari
20.10.2021Maaseudun yrityksille tukea uusiutuvan energian käyttöönottoon ja omistajanvaihdoksiin
08.09.2021Uusyrityskeskuksen yrittäjyysinfot netissä jatkuvat
16.07.2021Uusyrityskeskus palvelee kesän aikana verkossa
02.07.2021Kestävä kehitys Vakka-Suomessa -tilaisuus elokuussa
23.06.2021Yritys- ja palveluhakemiston päivitys
08.06.2021Co-working -työtilan avajaiset 16.6.
26.04.2021Valtiokonttorista haettavissa koronatukea 27.4. alkaen
30.03.2021Ideanappi
23.03.2021Webinaari elintarvikeyritysten ja julkisen ruokapalvelun yhteistyön mahdollisuuksista
02.03.2021Hiilijalanjälki webinaari
23.02.2021Mobiililuotsi käyntiin infotilaisuudella
09.02.2021Ukipolis mukana hankkeessa, jossa selvitetään Varsinais-Suomen ruokaketjun kehitystarpeita
26.01.2021Uusyrityskeskuksessa väliaikainen vetäjänvaihdos
19.01.2021Vakkasuomalainen Makureitti nyt rakenteilla!
21.12.2020Kustannustuen toinen hakukierros nyt auki
30.10.2020Wealth and success
06.10.2020Tulevaisuuden teollisuuskumppani -foorumin 29.10.2020 ohjelma
29.09.2020Tulevaisuuden teollisuuskumppani -foorumi 29.10.2020
22.09.2020Yksinyrittäjätuen haku päättyy 30.9.
16.09.2020Jälleen töitä tarjolla!
26.06.2020Tule töihin Ukipolikseen
05.06.2020Ravintolatukien haku on nyt avattu
04.06.2020Kiitos Raimo!
29.05.2020Varsinais-Suomi kasvuun post-COVID, vastaa kyselyyn!
25.05.2020Ukipolis 20 vuotta
18.05.2020Yleinen kustannustuki tulossa pk-yrityksille
18.05.2020Ravintola-alan tukipakettia viimeistellään
18.05.2020Maaseudun mikroyritysten ja alkutuotannon väliaikainen koronatuki on nyt haettavissa
21.04.2020Toimitusjohtaja vaihtuu
15.04.2020Yksinyrittäjän korona-avustus nyt haettavissa
18.03.2020Ukipolis yritysten apuna myös poikkeustilanteessa
17.03.2020Hyödyllisiä linkkejä yrityksille koronaepidemiaan liittyen
16.03.2020Asiakastapaamisista About appointments
06.03.2020Kysely matkailutoimijoille
19.02.2020Some haltuun!
20.01.2020Lisätyn todellisuuden esittelytilaisuudet 29.1. ja 26.2.
16.01.2020Ukipolis hakee toimitusjohtajaa
12.12.2019Agrisymbioosihanke on päättynyt. 'Sianlihantuotannon ympäristökestävyyttä voidaan parantaa'
25.11.2019Lisätty ja virtuaalitodellisuus apuna yrityksesi arjessa... Mitä, miksi ja miten?
27.09.2019Meriverkostopäivä Raumalla 16.10.2019
28.08.2019Uusi takaustuote yrityksille
23.08.2019Alihankintamessut 24. - 26.9.2019 Tampereella
12.06.2019Ympäristökestävämpi sianlihantuotanto on tulevaisuutta
18.02.2019Digitilaisuuden 24.1.19 aineistot
16.01.2019Yrittäjäkurssi alkaa
09.01.2019Tuu #messiin rekrymessut 9.2.19
21.12.2018Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!
21.12.2018Digi-iltapäivä 24.1.2019 Tuottavuus -teemalla
05.12.2018Tervetuloa aamupuurolle ja glögille perjantaina 14.12.
13.11.2018Varsinais-Suomen ruokaketjusta kertova video julkaistu
31.10.2018Vahvaa perustantaa Vakka-Suomessa
23.10.2018Materiaalivirrat ja digitalisaation hyödyntäminen / tilaisuuden aineisto
25.09.2018Lähiruokakori arvottu
19.09.2018Kuluttajakysely lähiruoasta
08.08.2018Alihankintamessut 25. - 27.9.2018 Tampereella
16.07.2018Kysely paikallisen ruoan liiketoimintamahdollisuuksista
27.06.2018ELY-keskuksen, Business Finlandin ja Finnveran palvelut / aineisto 29.5. tilaisuudesta
20.06.2018Vehmaan lähiruokakyselyn arvonta suoritettu
14.05.2018Navigate -messut 16. - 17.5.
03.05.2018Digitaalisuus ja alustatalous teknologiateollisuuden mahdollisuuksina
06.04.2018Asukasluotsauksen Asukaskysely
22.03.2018Harkitsetko yrityksesi myymistä tai sukupolvenvaihdosta? - Varaa aika maksuttomaan neuvontaan Laitilassa 10.4.
22.03.2018Digitaalisuus ja alustatalous teknologiateollisuuden mahdollisuuksina
28.02.2018Hinnoitteluvalmennuksesta oppia kannattavan liiketoiminnan perusteisiin
09.02.2018Omistajanvaihdos kiinnosti
14.11.2017Kohtaa kumppani ja Logis-messut livenä
05.09.2017Kaffetorstai kutsuu 14.9. alkaen
07.08.2017Lohimarkkinoiden lähiruokakyselyn arvonta suoritettu
31.07.2017Elinvoimainen Vakka-Suomi -seminaari 26.7.2017
07.07.2017Teematilaisuuksia
16.06.2017Ukipolis mukana Alihankintamessuilla 26. - 28.9.2017
15.06.2017Lähiruoan satokausi parhaimmillaan
08.06.2017Kestävä sikatuotanto argrisymbioosien kautta
22.05.2017Minifarmi-messukyselyn arvonta suoritettu
24.04.2017Koulutusta: Lean - johtamisfilosofia teollisuuden tuottavuuden kehittämisessä 30.5.2017
24.04.2017Koulutusta: Yrityksen kasvun rahoitus 10.5.2017
21.04.2017Energiamessut Laitilassa 22.4.2017
20.04.2017Koulutusta: Yrityksen kirjanpito ja verotus
28.10.2016Nyt etsitään juhlavuoden leivonnaista! Yhteisillä eväillä lähiruoka kasvuun Varsinais-Suomessa -hanke pistää pystyyn kakkukisan
15.06.2016Hyvää Vehmaalla 11.6.2016
12.05.2016Ukipolis on mukana MiniFarmi -messuilla 21.-22.5.
11.05.2016Poistotekstiilipäivä 18.5.

Näytä lisää »