Kalavoima Ruokakulttuurissa
TIEDOTE!!!
Syötävän hyvää-tuotekehityskilpailu ammentaa eri ruokakulttuureista ideoita silakan hyödyntämiseen!
Tiedote, Ukipolis Oy 04.10.2024
Syötävän hyvää -tuotekehityskilpailu ammentaa eri ruokakulttuureista ideoita silakan hyödyntämiseen
Suomen ensimmäinen kaksikielinen reality-tyylinen tuotekehityskilpailu Syötävän hyvää tuo yhteen suomalaisia ja Suomessa asuvia eri maiden ruokakulttuurien asiantuntijoita, joiden tehtävänä on kehittää teollisuuden hävikkiraaka-aineista suomalaispöytiin sopivia tuotteita. Tänä vuonna kilpailun päätähti on silakka ja pitkän tähtäimen tavoite vajaasti hyödynnettyjen kalojen käytön lisääminen.
Syötävän hyvää -tuotekehityskilpailu järjestetään Uudessakaupungissa syksyn aikana ja ohjelma julkaistaan keväällä. Syötävän hyvää on osa elinkeinokalatalouden kehittäjä Lännen Kalaleaderin ja Ukipolis Oy:n Kalavoima ruokakulttuurissa -hanketta, joka kannustaa suomalaisia syömään nykyistä enemmän vajaasti hyödynnettyjä kaloja, kuten silakkaa.
Kilpailun juontavat Ukipolis Oy:n projektipäällikkö ja elintarvikealan monitoimimies Granger Simmons ja Voice of Finlandissakin esiintynyt Oliver Briny. Kilpailuun osallistuvien joukkueet koostuvat eri puolilta maailmaa kotoisin olevista ruoka-asiantuntijoista. Joukkueiden tehtävänä on kehittää silakasta uudenlaisia tuotteita, joihin ammennetaan inspiraatiota maailman eri ruokakulttuureista. Voittajatuote pääsee jatkokehitykseen, jonka tavoite on tuoda markkinavalmis tuote myyntiin ympäri Suomea ja siten lisätä vajaasti hyödynnettyjen kalojen käyttöä pysyvästi.
– Syötävän hyvää ammentaa monikulttuurisuudesta uutta näkökulmaa suomalaisiin raaka-aineisiin. Eri maiden ja kulttuurien asiantuntijat ovat jo näyttäneet pystyvänsä ideoimaan tehokkaita tapoja hyödyntää niin sanottuja vajaasti hyödynnettyjä kaloja ja luoneet niistä menestyksekkäitä ruokatuotteita, kertoo Simmons.
– Kilpailijoiden näkemys, asiantuntemus, makumaailmat ja ymmärrys suomalaisesta kulttuurista auttavat kehittämään uusia ja innovatiivisia tuotteita Suomen markkinoille. Se puolestaan lisää vajaasti hyödynnettyjen kalojen kulutusta ja kannustaa jatkossakin uusien tuotteiden kehittämiseen näistä kaloista.
Kilpailun voittajan ratkaisevat tuomariston ja kuluttajapaneelin äänet. Joukkueiden mentorina toimii vuoden 2024 Masterchef Suomi -voittaja Marita Frimodig.
Ensimmäinen Syötävän hyvää -tuotekehityskilpailu toteutettiin syksyllä 2023. Silloin kilpailijat kehittivät uusia teollisia tuotteita porkkanasta vähentäen niiden teollista hävikkiä. Voittajatuotteeksi valittiin porkkanatikut ja hummus.
Silakan syömisestä seuraa paljon hyvää
Vaikka Syötävän hyvää -kilpailussa keittiössä operoidaan rennolla otteella, on pöydällä isossa kuvassa merkittäviä kysymyksiä: lisäämällä silakan kulutusta ihmisravintona voidaan hävikin vähentämisen lisäksi muun muassa pienentää ruoan ilmastovaikutuksia, parantaa Itämeren hyvinvointia, lisätä suomalaisen ruoantuotannon omavaraisuutta ja tukea paikallisia kalastajia.
Huolimatta Itämeren runsaasta silakkakannasta suomalaiset kuluttavat silakkaa vain noin 430 grammaa henkeä kohden vuodessa. Samaan aikaan 80 prosenttia ihmisravinnoksi käytetystä kalasta on tuontikalaa ja 80 prosenttia kotimaisesta silakkasaaliista menee rehuteollisuuden käyttöön sen sijaan, että sitä hyödynnettäisiin ihmisravintona. Tämä alihyödyntäminen ei ainoastaan merkitse menetettyä ravitsemuksellista mahdollisuutta, vaan myös lisää tarpeetonta ruokahävikkiä.
Syötävän hyvää on osa elinkeinokalatalouden kehittäjä Lännen Kalaleaderin ja Ukipolis Oy:n Kalavoima ruokakulttuurissa -hanketta, joka kannustaa suomalaisia syömään nykyistä enemmän vajaasti hyödynnettyjä kaloja, kuten silakkaa. Hanke rakentaa vahvaa yhteistyötä kalastajien, kalatuotekehittäjien, teollisten valmistajien, kuluttajien ja ruokakauppojen välille.
Hanke on linjassa Suomen hallituksen vuonna 2021 käynnistämän Ilmastoystävällinen ruoka -ohjelman tavoitteiden kanssa, joka pyrkii lisäämään kalan keskikulutusta 2,5 annokseen viikossa per henkilö ja viisinkertaistamaan silakan ihmisravinnoksi käytön vuoteen 2035 mennessä. Suuntaamalla alihyödynnettyjä kalalajeja, kuten silakkaa, ihmisravinnoksi voidaan vähentää riippuvuutta tuontikalasta ja pienentää kuljetuksiin liittyvää hiilijalanjälkeä. Tämä muutos edistää kestävää kalastusta, mikä tukee Itämeren ekosysteemin terveyttä, ja vähentää ruokahävikkiä hyödyntämällä pyydetyt kalat mahdollisimman pitkälti ihmisravinnoksi. Silakan kulutuksen lisääminen lieventää myös ylikalastettujen lajien pyyntipainetta, parantaa veden laatua ylläpitämällä tasapainoisia kalakantoja ja tukee paikallista kalastuselinkeinoa varmistaen taloudellisen elinvoimaisuuden ja vastuullisen resurssienhallinnan.
Katso Syötävän hyvää -tuotekehityskilpailu 2023
Lisätiedot
Projektipäällikkö Granger Simmons
Kalavoima ruokakulttuurissa -hanke, Ukipolis Oy
granger.simmons@ukipolis.fi
p. 044 773 2202
Hankkeessa edistetään Itämeren kalan ja merestä saatavan ravinnon kulutuksen lisääminen ja uusien tuotteiden kehittäminen vajaasti hyödynnetyistä kaloista, esim. silakasta.
Projektipäällikkö Granger Simmons,
granger.simmons@ukipolis.fi, puh. 044 773 2202
Toteutusaika: 17.6.2024 - 31.12.2025
Rahoitus: Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahaston Suomen ohjelma 2021-2027